Goudprijs van Leeuwen een vertrouwd adres voor de inkoop en verkoop van uw gouden sieraden
Goud

Karaat?

Zuiver of 'puur' goud is een dicht maar zacht edelmetaal. Voordat het gebruikt of verwerkt kan worden, moet het dan ook eerst gezuiverd worden. Veelal wordt het ook gemengd met andere materialen om het harder te maken. Dit heet een legering. Zo is witgoud een legering van goud en palladium of nikkel.

De zuiverheid van gouden sieraden wordt gemeten in karaat. Zuiver goud is 24 karaat. De meest voorkomende zuiverheidsgraden in Nederland zijn:

- 14 karaat (58,3% goud)
- 18 karaat (75,0% goud)
- 22 karaat (91,7% goud)

Gouden sieraden in Nederland zijn over het algemeen 14 of 18 karaat. In het buitenland – met name oosterse landen – komt het ook regelmatig voor dat sieraden van een hoger gehalte zijn.

Niet alleen sieraden bevatten goud; ondanks dat zuiver goud als metaalsoort vrijwel onbruikbaar is voor industriële toepassingen omdat het te zacht is, is het sinds de 20e eeuw onmisbaar in de industrie. Ook hier wordt het veelvuldig gebruikt in legeringen. Goud beschikt namelijk over uitstekende elektrische eigenschappen en roest niet.

Ezelsbruggetje: 1 karaat is ongeveer gelijk aan 4% zuiver goud

Goudprijs

De prijs van goud wordt bepaald per troy ounce, wat ongeveer gelijk staat aan 31,1 gram. Op de goudmarkt wordt vervolgens bepaald hoeveel dit waard is in Amerikaanse dollars.
In 2010 bereikte de goudprijs een record wat in 2012 opnieuw geëvenaard is, namelijk meer dan 42.700 euro per kilo!

Taxatie

Met de huidige goudprijs is het verstandig om de waarde van uw (sloop)goud of oud goud te laten taxeren. De taxatie levert in veel gevallen verrassende bedragen op en maakt u bewust van de extreem hoge waarde van uw goud.
Goud dat door ons wordt ingenomen, wordt omgesmolten tot zogenaamde 'goudbaren'.